ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ : Πόσο πιο βαθιά θα βάλει ο παράγοντας το χέρι στην τσέπη?







 Πριν λίγα 24ώρα και αφού γνωρίζαμε τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την σταδιακή άρση των μέτρων σε σχέση με τον αθλητισμό, προσπαθήσαμε να βρούμε μέσω Skype, τον αντιπρόεδρο του ΣΑΠΚ Νεάπολης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΘ κ.Λεωνίδα Παπακώστα.
Δυσκολευτήκαμε αρκετά ομολογούμε, μιας και ο κ.Παπακώστας όλες αυτές τις ημέρες της καραντίνας ήταν στην πρώτη γραμμή λόγω της εργασίας του. Τελικά όμως ο επιμένων νικά και δώσαμε το πολυπόθητο ραντεβού ώστε να μας ανάλυσή μερικές σκέψεις του, για τον σύλλογο μας αλλά και για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης...Αργά το βράδυ λοιπόν του περασμένου Σαββάτου καθίσαμε μπροστά στις οθόνες μας και ακούσαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα δια στόματος κ.Παπακώστα...

-Κύριε Παπακώστα, ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό και ας μας πείτε την άποψη σας για τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΘ από εδώ και πέρα?

-Παπακώστας: Είμαστε σε αναμονή της απόφασης της ΕΟΚ με την τύχη των πρωταθλημάτων (σ.σ.σήμερα Δευτερα 4/5 έγινε γνωστή η απόφαση της ΕΟΚ), πιστεύω πως εντός των ημερών θα κοινοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερομένους. Προσωπική μου γνώμη πάντως, θα ήταν πολύ δύσκολο να δούμε μπάσκετ με τις συνθήκες αυτές.Για εμένα αλλά νομίζω και για τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της  ΕΚΑΣΘ , καθώς και του προέδρου της κ.Σ.Λόρτου, η διασφάλιση της υγείας των αθλητών είναι το νούμερο ένα στην ατζέντα μας. 
 Πρωταθλήματα αλλά και προπονήσεις δε βλέπω να γίνονται στο άμεσο μέλλον.Οι ακαδημίες ακόμη δυσκολότερα...
Ακόμη, ακόμη και τα πανελλήνια ηλικιακά πρωταθλήματα δε μπορώ να γνωρίζω με ποιο τρόπο θα προλάβει να τα πραγματοποιήσει η ΕΟΚ, όταν δεν υπάρχουν οι πρωταθλητές των ενώσεων και βέβαια θα πρέπει να αποφασίσει η αρμόδια υγειονομική επιτροπή.Είμαστε σε αναμονή.
Δε βλέπω πολλές λύσεις σε σχέση με τα πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών των ανδρών.Η ιδέα δεύτερου ομίλου στην Α2 - αρμοδιότητα της ΕΟΚ, ίσως ήταν μία λύση, έστω να μην έχουμε μεγάλες αναταράξεις και στα τοπικά πρωταθλήματα.Πάντως πιστεύω πως πρέπει να μην αδικηθεί καμία ομάδα, να ανεβούν οι πρώτοι της μέχρι τώρα βαθμολογίας των πρωταθλημάτων και να μην πέσει καμία.
Και όλα αυτά με την προϋπόθεσή πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα έχουμε κανονικά πρωταθλήματα την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Σας τονίζω ακόμη μία φορά πως η ασφάλεια των αθλητών είναι αδιαπραγμάτευτη...




-Κύριε Παπακώστα, γνωρίζουμε πως όλο το χειμώνα γυρίζατε τα γήπεδα και βλέπατε αγώνες από τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΘ...Ποια εντύπωση έχετε αποκόμιση...?

-Παπακώστας: Πραγματικά φέτος είδα πολλές ομάδες οι οποίες ήταν ανταγωνιστικές. Πολλούς καλούς αθλητές σε όλες τις κατηγορίες. Αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως οι διαφορές μεταξύ των κατηγοριών κάθε χρόνο γίνεται και μικρότερη.Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί δείχνει και το πόσο σοβαρή δουλειά γίνεται σε κάθε κατηγορία. 

-Ας δούμε λίγο και την επόμενη ημέρα του συλλόγου μας, της Νεάπολης, όπου είστε και αντιπρόεδρος τα τελευταία χρόνια.

-Παπακώστας: Δυστυχώς για τον σύλλογο μας, η χρονιά ήταν πολύ περίεργη.Ένας υποβιβασμός.Μία αλλαγή προπονητή.Και βέβαια η αποχώρηση βασικών αθλητών μας, που ήθελαν να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες.Κάπου πιαστήκαμε απροετοίμαστοι.
Η επιλογή του κόουτς Αποστόλου, έγινε καθυστερημένα...και οι επιλογές μας αυτόματα είχαν περιοριστεί πολύ.
  Μόλις οριστικοποιηθούν οι καταστάσεις και γνωρίζουμε πως και τι , θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Ας είναι βέβαιοι όλοι πως η επόμενη χρονιά δε θα έχει σχέση με αυτήν.Η Νεάπολη είναι ένας μεγάλος και ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης και σίγουρα αξίζει καλύτερη τύχη.

-Κύριε Παπακώστα η οικονομική κρίση που έρχεται θα αγγίξει το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης?

-Παπακώστας: Θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν έλεγα πως δε θα επηρεαστεί το μπάσκετ από την οικονομική κρίση λόγω covid 19....μα από την άλλη εδώ και 10 χρόνια το μπάσκετ βιώνει οικονομική κρίση.
 Φοβάμαι πως θα χαθούν και αυτοί οι λίγοι οικονομικοί πόροι που μας έχουν απομείνει.Οι χορηγοί θα γίνουν άνθρωποι προς εξαφάνιση.Πόσο πιο βαθιά θα βάλει ο παράγοντας το χέρι στην τσέπη?
Το υπουργείο και ο κ.Αυγενάκης θα πρέπει να δει σε βάθος το μεγάλο πρόβλημα του ερασιτεχνικού μπάσκετ.Γήπεδα, διαιτησίες, υλικό αλλά και προπονητές θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα υπό την ΕΟΚ, ώστε να υπάρξει ελαχιστοποιήσει των εξόδων των συλλόγων.Δύσκολο.Μα πλέον δεν υπάρχουν πολλοί ρομαντικοί για να στηριχθεί το μπάσκετ της πόλης μας.

-Συμπληρώσατε τη θητεία σας στο Δ.Σ. της ΕΚΑΣΘ. 

-Παπακώστας: Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ κ.Σ.Λόρτος μου έκανε την τιμή να με ξαναπροτεινει να συμμετάσχω και στο επόμενο ψηφοδέλτιο.Ένα καθαρά ενωτικό ψηφοδέλτιο που εκπροσωπεί όλο το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.Βέβαια και οι εκλογές της ΕΚΑΣΘ έχουν πάει πίσω και είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.
 Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω ορισμένους παράγοντες, που είχα τη τύχη και συνεργάστηκα σε αυτή τη θητεία μου ως μέλος του Δ.Σ. της ένωσης μας.Τον κ.Αντ.Αντωνιάδη, τον κ.Ν.Βαμβακούδη, τον κ.Π.Βαφειάδη, τον κ.Ευαγ.Μανώλη και τον κ.Ιωαν.Πουρσανίδη, οι οποίοι με δική τους απόφαση δε θα συμμετάσχουν στις ερχόμενες εκλογές.
 Κάπου εδώ θέλω να αναφέρω και την μεγάλη απώλεια για το μπάσκετ της Θεσσαλονικής, αυτή του αγαπημένου όλων μας, Άρη Γραμμενίδη. Πραγματικά θα δυσκολευτούμε πολύ όλοι μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις καταστάσεις και στους ρυθμούς που εργαζόταν ο Άρης.
Το αισιόδοξο είναι πως οι νέοι άνθρωποι που θα πλαισιώσουν τον Σ.Λόρτο στο νέο Δ.Σ. είναι γνώστες του αθλήματος, έχουν όρεξη για δουλεία και θα συνεχίσουν το μεγάλο έργο των προηγούμενων διοικήσεων της ένωσης μας.

Κάπου εδώ ο κ.Λεωνίδας Παπακώστας στέλνοντας τις ευχές του για ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, μας καληνύχτισε και μας έδωσε νέο ραντεβού στα γήπεδα και τις προπονήσεις....