Η σπουδαιότητα της αποκατάστασης – ξεκούρασης.



Για να μπορέσουμε να πάρουμε όλα τα ενεργειακά αποθέματα ενός οργανωμένου προπονητικού προγράμματος, πρέπει να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την αποκατάσταση-ξεκούραση. Η όποια μεταβολή πρέπει να γίνεται , όχι μόνο κατά την διάρκεια των προπονητικών περιόδων και των προπονητικών μονάδων, αλλά και μεταξύ των ασκήσεων. Να έχετε κατά νου πως η αποκατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα ύπνος (6-9 ώρες χρειάζεται ύπνο ένας αθλητής το βράδυ) αλλά και οι ώρες που προπονείται με χαμηλή ένταση ή εκτελεί άλλη μορφή προπόνησης σε ένα εξαντλημένο ενεργειακό σύστημα. Οι προσαρμογές στο σώμα μας γίνονται και κατά την διάρκεια της αποκατάστασης προετοιμάζοντας και ανασυνθέτοντας για την επόμενη επιβάρυνση. Εάν κάνουνε το λάθος και δεν αφήσουμε το σώμα μας να αποκατασταθεί θα δημιουργήσουμε στασιμότητα στην βελτίωση καθώς και φτωχές αποδώσεις στην κινητική μας βελτίωση. Είναι καλό να έχουμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα αθλητικής βελτίωσης αλλά καλύτερο και απαραίτητο να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα κάθε άσκησης σε σχέση με την προπονητική μονάδα και την αγωνιστική περίοδο.

Παρατηρείστε κάθε προσαρμογή και αναπλήρωση μετά από μια κοπιαστική προπόνηση όπως το μυϊκό άλγος ή το ενεργειακό άδειασμα καθώς και τα αποτελέσματα τους ακόμα και μετά από 48 ώρες. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στις μυϊκές ομάδες, στις αρθρώσεις καθώς και στην κοινωνική τους ζωή, παρατηρώντας τα σημάδια κοπώσεως ακόμα και μετά από ύπνο. Παρατηρούμε λοιπόν , στις περιπτώσεις αυτές ,έλλειψη προσαρμογής στις ανάγκες της καθημερινότητας τους, παρακίνησης, ατονίας, υποτονικότητας ακόμη και κατάθλιψης.

Διαφοροποιήστε την ένταση, την διάρκεια, την συχνότητα και αξιολογήστε κάθε προσαρμογή. Η αποκατάσταση- ξεκούραση πρέπει να πάψει να είναι συνυφασμένη με την απόλυτη αδράνεια, ακινησία. Προτιμήστε την εκτέλεση μιας ήπιας μορφής άσκηση, ξεφεύγοντας από την «αδράνεια» της καθημερινότητας όπως μια ποδηλασία ή έναν περίπατο.

Ελέγξτε τον εβδομαδιαίο κύκλο προπόνησης, σχεδιάστε μέρες ενεργητικής αποκατάστασης-ξεκούρασης στο μεσόκυκλο σας. Είναι σημαντική η αποκατάσταση του οργανισμού γιατί έτσι απορροφάται η κόπωση και η εμφάνιση τραυματισμών. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες καλύτερων προσαρμογών και βελτιώσεων στην αθλητική ικανότητα.

Δρ. Ανδρουτσόπουλος Παναγιώτης
Προπονητής Καλαθοσφαίρισης
Εργοφυσιολόγος
Προπονητής Αθλητικής ικανότητας και βελτίωσης στην Κ.Α.Ε. ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ