ΑΡΘΡΟ : Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Το γυναικείο Μπάσκετ ξεκίνησε τον Χειμώνα του 1892 στο Smith College(Northampton, Massachusett).

Η Coach Senda Berenson, , δίδαξε το μπάσκετ στις μαθήτριες της, ελπίζόντας ότι μέσα από  αυτήν την δραστηριότητα μπόρει να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση των κοριτσιών.
Τον Μάρτιο του  1893 στο Smith College έγιναν οι πρώτοι εσωτερικοί  αγώνες  χωρίς την συμμετοχή ανδρών σε κανένα επίπεδο .Χαρακτηριστικό ήταν ότι η κάθε ομάδα αποτελούντων από έξη παίχτριες .
Την ίδια χρόνια το γυναικείο μπάσκετ ανθίζει  και σε άλλα  κολλέγια ‘όπως στο  Iowa State College, Carleton College, Mount Holyoke College, Sophie , Newcomb College (Tulane) στην New Orleans.
Το 1896 το Stanford College και το Πανεπιστήμιο  της Καλιφόρνιας στο Berkeleyδιεξάγεται το πρώτο παιχνίδι μεταξύ δύο διαφορετικών κολλεγίων, η Stanfordκέρδισε, 2-1, με τις γυναίκες να φυλάνε πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν την παρουσία ανδρών στον αγώνα.
Το 1901 η Senda Berenson,στοιχειοθέτησε και ανακοίνωσε επίσημα τους κανόνες του γυναικείου μπάσκετ  που ως βασική τους αρχή ήταν οι  3 zones με  5 εως 10 παίχτες η κάθε ομάδα..
Το 1924 στους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνεται  το γυναικείο μπάσκετ ως άθλημα επίδειξης
Το 1940 στην διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν συχνά τα τουρνουά γυναικείου μπάσκετ μεταξύ Αμερικής και Ιαπωνίας.

Το 1976 το γυναικείο μπάσκετ έγινε επίσημο  Ολυμπιακό άθλημα. Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης κέρδισε το χρυσό και η  ΗΠΑ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο
Το 1978 ο Bill Byrne με οκτώ ομάδες δημιούργησε το Women's Basketball
League (WBL) και το 1979 οι ομάδες έγιναν δεκατέσσερις  το 1981 μετονομάστηκε σε  Women's Basketball Coaches Association (WBCA) και 1986 σε NationalWomen's Basketball Association (NWBA)

Το 1984 στους ολυμπιακούς αγώνες η γυναικεία  ομάδα της Αμερικής πήρε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο

Το 1993 δημιουργήθηκε το (WBA) Women's Basketball Association
Στο Ελληνικό Χώρο ο Παναθηναϊκός έχει  ως επίσημο έτος ίδρυσης του τμήματος το 1937, που είναι το πρώτο και παλαιότερο του γυναικείου μπάσκετ στην χώρα μας.
 Το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1967, όταν οι πρωταθλητές Αθήνας-Πειραιά (Πειραϊκός) και Θεσσαλονίκης (Ηρακλής), αναμετρήθηκαν στις 19 Νοεμβρίου σε μονό αγώνα που διεξήχθη στο γυμναστήριο της ΧΑΝΘ. Ο Ηρακλής επικράτησε με 25-22 κι αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας
Σήμερα το Γυναικείο Μπάσκετ δεσπόζει στην Αμερική αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες  όπως στην Ισπανία ,Ρωσία ,Γερμανία κ.α …καθώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς .

Ο ΣΑΠΚ Νεάπολης με αποχή από το γυναικείο μπάσκετ για δέκα χρόνια αποφάσισε πριν 4 χρόνια να μας το ξαναφέρει κοντά μας. Σήμερα ο σύλλογος έχει τα εξής τμήματα : γυναικείο, κορασίδες, μίνι και προμίνι με πάνω από 60 κορίτσια να αθλούνται καθημερινά σε τρία γήπεδα της περιοχής μας.