ΑΡΘΡΟ / Χάνω κιλά παίζοντας μπάσκετ;



Το μπάσκετ μπορεί να μην είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος άσκησης για απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά. Όσοι αποστρέφονται κάτι τόσο αυστηρό και απαιτητικό όπως το τρέξιμο, μπορούν να επιλέξουν το μπάσκετ. Μια δραστηριότητα που είναι διασκεδαστική, όσο και ικανή να καίει θερμίδες. Αλλωστε προκειμένου να κάνεις την άσκηση τρόπο ζωής πρέπει να βρεις το είδος που σου αρέσει. Αν το μπασκετάκι με την παρέα είναι ο μόνος ικανός παράγοντας παρακίνησης για σένα, να ξέρεις ότι με αρκετή προσπάθεια μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις λίπος, αρκεί φυσικά να το συνδυάσεις με ένα πρόγραμμα διατροφής.
Θερμιδικό έλλειμμα
Ο σκοπός κάθε άσκησης είναι να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε. Αυτό είναι γνωστό ως θερμιδικό έλλειμμα. Η διατροφή είναι το πιο θεμελιώδες και σημαντικό μέρος της απώλειας βάρους γιατί είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων αν καταναλώνετε υπερβολικά πολλές θερμίδες. Η ποιότητα των θερμίδων έχει επίσης σημασία. Θα πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη από ίνες και μη επεξεργασμένα τρόφιμα για να διευκολύνετε την πέψη και να ικανοποιήσετε την πείνα σας.
Το κάψιμο των θερμίδων
Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του Χάρβαρντ για την Υγεία, ένα άτομο βάρους 70 κιλών μπορεί να κάψει περίπου 298 θερμίδες σε 30′ λεπτά παίζοντας μπάσκετ. Ωστόσο, ένα άτομο με υψηλότερο σωματικό βάρος θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, έτσι το σωματικό βάρος και οι καύσεις θερμίδων συσχετίζονται: ένα άτομο 84 κιλών θα κάψει περίπου 355 θερμίδες σε 30′ λεπτά.

Συγκρίσεις
Τα περισσότερα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του μπάσκετ, έχουν στη φύση τους το “σταμάτα – ξεκίνα”. Μπορεί να απαιτεί σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά γενικά δεν θα σε βάλει να κάψεις όσες θερμίδες θα έκαιγες με συνεχόμενη άσκηση στο τρέξιμο ή την ποδηλασία, σε μια προπόνηση έντονης προσπάθειας. Για παράδειγμα, ένα άτομο βάρους 70 κιλών τρέχοντας με 12 χλμ. ανά ώρα θα κάψει 465 θερμίδες σε 30′ λεπτά. Ένα άτομο βάρους 70 κιλών που κάνει ποδηλασία περίπου 25 χλμ. / ώρα θα κάψει περίπου 446 θερμίδες σε μισή ώρα. Κάνεις τη σύγκριση και αντιλαμβάνεσαι ότι με το μπασκετάκι θα χάσεις λιγότερο βάρος. Ξέρεις όμως ότι θα γελάσεις και θα ψυχαγωγηθείς, ενδεχομένως και θα κοινονικοποιηθείς περισσότερο. Και φυσικά όλα αυτά είναι προστιθέμενες αξίες που σε έχουν οδηγήσει δικαιολογημένα στην επιλογή να προτιμήσεις το μπάσκετ. Και καλά κάνεις, αν αυτό σε τρέφει ψυχικά. Δεν έχει νόημα να αρχίσεις μια προσπάθεια αν γνωρίζεις ή φοβάσαι εκ των προτέρων ότι θα την εγκαταλείψεις επειδή θα βαρεθείς.

Σημασία
Τα περίπου 450 γραμμάρια σωματικού λίπους ισοδυναμούν με 3.500 θερμίδες. Θα χρειάζονταν περίπου έξι ώρες μπάσκετ για ένα άτομο βάρους 70 κιλών για να κάψει περίπου μισό κιλό λίπους και λιγότερο από πέντε ώρες για ένα άτομο βάρους 80 κιλών να κάνει το ίδιο. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά τουλάχιστον δύο ώρες και 30′ λεπτά μέτρια αερόβια άσκηση ή μία ώρα και 15′ λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, αλλά αυτό είναι απλώς μια βασική γραμμή κατεύθυνσης. Εφόσον σε έχει εξετάσει ο γιατρός σου, μπορείς να νιώθεις ελεύθερος να παίζεις μπάσκετ για 5-6 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, το μπάσκετ μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ως συμπλήρωμα άσκησης και όχι ως ακρογωνιαίος λίθος ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας διασκεδάζοντας, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων όσο, για παράδειγμα, το τρέξιμο, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίζετε όταν λαμβάνετε αποφάσεις για να δημιουργήσετε την ιδανική ρουτίνα άσκησής σας στη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Πηγή : livestrong.com